BBAUM, No Stress & Pædagogisk massage

CDN-Theraplay ved Charlotte Diana Nielsen.

BBAUM, No Stress og Pædagogisk massage i Præstø hos CDN-Theraplay ved Charlotte Diana Nielsen

BBAUM tilbydes i min private praksis på Sydsjælland

Er et fysioterapeutiske behandlingskoncept, der er lavet til at reducere BPSD hos mennesker med moderat-svær demens, men behandlingen bruges til andre målgrupper fx børn, unge og voksne med adfærdsudfordringer og eller latente urolige mennesker

BBAUM er eksistentiel kropsterapi, hvor der arbejdes med krop, følelse og tanker + samspillet mellem krop, følelse og tanke.

Behandlingseffekten kan måles og scores ud fra de fire eksistensdimensioner:
• Fysisk: Den fysiske krop med knogler, muskler, sener, årer, nerver
• Fysiologisk: De fysiologiske livsprocesser dvs. vejrtrækningen, blodomløbet, centralnervesystemet og fordøjelsen
• Psykologisk: Tanker, følelser og drifter i sig selv og i samspil med andre mennesker dvs. det subjektive og sociale menneske
• Eksistentiel: Evnen til selvbevidsthed og selvrefleksion

Behandlingen kombineres med elementer fra behandlingen ”no stress”, gennem stimulering af Vagusnerven.

No stress - afspænding for voksne

“No stress-behandling” er 60 min. velvære, hvor du synker helt “ned” og “lader op”

No stress-behandling hos CDN-Theraplay består bl.a. af aktivering af Vagus-nerven.

Vores nervesystem er delt i 3 og det er i det autonome nervesystem, hvor Vagus-nerven og dens funktioner spiller ind.

Det autonome nervesystem er det, vi ikke kan kontrollere bevidst og hvor vores indre organer, blodkar, blodtryk, hjerte, kropstemperatur, sved o.l. påvirkes fra.

Det autonome nervesystem består af to forskellige systemer, som holder hinanden i skak for at opretholde balance og ligevægt. Her findes det sympatiske og det parasympatiske.

Det sympatiske systems ”hovedrolle” er, at gøre vores krop klar til kamp, flugt og håndtering af stresssituationer.

Det parasympatiske system består 90% af Vagus-nerven og sørger for at hæmme stress og andre belastninger – en modvægt til det sympatiske system.

Når disse systemer balancerer, oplever vi den indre ro i kroppen.

Hvis det parasympatiske system er ”nede”, kan du bl.a. opleve:
 Hormonelle forstyrrelser
 Nedsat fordøjelse, nedsat optagelse af vitaminer og mineraler, øget ophobning af affaldsstoffer i kroppen
 Øget puls, hjerterytme og blodtryk
 Inflammation
 STRESS

Forebyg eller afhjælp ovenstående symptomer med 60 min. behandling (for voksne) og 45 min. for børn.

Pædagogisk regulerende massage

Pædagogisk massage er en særlig form for massage, hvor der gennem afgrænsende tryk, stimulering af Vagus-narven og andre teknikker fokuseres på at give barnet/ den unge en øget fysisk og psykisk kontakt til sig selv.

Metoden anvendes til børn og unge med henblik på udvikling og afhjælpning af:

• Taktile problematikker
• For tidligt fødte og kejsersnitsbørn
• Omsorgssvigtede med tilknytnings- eller relationsudfordringer
• Ved dissocierende eller selvskadende adfærd
• Adfærd med markant lav eller høj arousal og manglende
selvregulering

Der kan masseres direkte på kroppen, på hænder, arme, fødder og underben. Den øvrige del af kroppen dækkes med lagen eller tæppe. Der kan anvendes div. bolde, børster, rullepresser m.m.

Problematikker

Taktil angst, angst, selvskade, for tidligt fødte mf.
Huden er menneskets største sanseorgan, og derfor er det helle ikke så underligt, at positiv berøring er afgørende for børns sunde udvikling. Vi giver et knus til den, der er ked af det, puster på skrammen og stryger og klapper hinanden.

Vores sansers udvikling har betydning for vores trivsel og velvære – personligt og socailt. Vi har i alt 7 sanser, men det er særligt to af dem, der stimuleres og udvikles gennem pædagogisk tryk-massage: Føle/berørings-sansen (taktil) og Muskel-led-sansen (Proprioceptiv). Når du kan bruge dine sanser og stole på deres informationer, har du et trygt og stabilt forhold til omverdenen og kan fungere selvstændigt. Hvis ikke, kan nyt og ukendt stimuli være udfordrende og angstprovokerende.

Den taktile sans stimuleres ved al form for berøring. Den giver informationer om tryk, strukturer, temperaturer, smerte og bevægelse af hudens hårlag. Når den taktile sans svigter, kan det være tegn på stress. Berøringer kan føles som smerte eller ubehag og man kan have tendens til at klø eller kradse sig hårdt. Det kan være, at man nægter at røre ved enkelte ting (sandpapir, kagedej, modellervoks, vådt sand osv.), har svært ved bestemte teksturer af mad og tøj, eller har brug for at have noget at ”dimse” med. Det kan ligeledes være svært at mærke varme og kulde og klæde sig hensigtsmæssigt på. Mange har ligeledes brug for et stort personligt rum, hvor de ikke stimuleres yderligere. Begrebet ”hud-sult” vinder frem og mange børn og unge, selv voksne, har brug for professionel hjælp til dette.

Den proprioceptive sans er den vigtigste for vores personlige og sociale udvikling. Det handler om vores egen kropsfornemmelse (jeg-fornemmelsen) og den giver informationer om lemmernes position i forhold til hinanden. Den er en forudsætning for udviklingen af vores psykiske jeg-fornemmelse. Når den proprioceptive sans svigter giver det ringe balance og dårlig koordination. Man har svært ved at regulere muskelkraft og svært ved forflytninger og kryds-koordinationer. Det betyder, at man ofte fremstår klodset og kejtet i sine bevægelser og ofte kommer til skade eller taber ting. Man kan gå med for høje skridt på ujævnt terræn og virker generelt ustabil i sin fremtoning.

Når vi er i ro og modtager behagelig berøring aktiveres hormonet oxytocin, som dæmper muskelspænding, blodtryk, angst og stress.

Gennem særlig tilrettelagt pædagogisk massage (og evt. taktile fortællinger til fx mindre børn) udvikles og styrkes disse sanser. Selvværdet og barnets/den unges oplevelse af egen indre og ydre afgrænsning, fornemmelse af ”selv” samt reguleringsevne øges.

Har du spørgsmål?

Har du nogle spørgsmål, eller ønsker du at vide mere, er du meget velkommen til at henvende dig allerede i dag. Sammen drøfter vi din situation, ønsker og behov.